Az európai élelmiszerinnovációs szervezet, az EIT Food által támogatott és a Climate Smart Elephant által megszervezett Konyhakaland program 10-12 éves diákok és szüleik számára kínál 2
alkalmas online főzőfoglalkozást tapasztalt séf segítségével. A diákok 15 fős csoportokban, iskolaidő után szülői felügyelettel otthonukban főznek az online Zoom platform segítségével, Pozsonyi Zsuzsanna séf instrukciói alapján. Az alkalmakon kívül az alapanyagokat és a recepteket is a projekt biztosítja a résztvevők számára, akik az egyik alkalommal kizárólag növényi alapanyagokból készült reggelikkel , a másikon pedig vacsorákkal ismerkednek meg.

A program apropóját az a tény adja, mely szerint Magyarországon a legmagasabb az elhízási arány Európában, a gyermekek 25%-a túlsúlyos, és a lakosság 45%-a, illetve 55%-a bevallása szerint nem fogyaszt naponta friss gyümölcsöt vagy zöldséget (Az egészségügy helyzete az EU-ban jelentés – Magyarország, 2021). A serdülőknél még rosszabbak a statisztikák, 60%-uk nem eszik naponta sem gyümölcsöt, sem zöldséget.

Tanulmányok szerint az otthon főzött ételek fogyasztása jobb táplálkozási minőséggel és egészségügyi eredményekkel, nagyobb gyümölcs- és zöldségfogyasztással és alacsonyabb BMI-vel jár együtt (Mills és mtsai., 2017). Azok a gyermekek, akik alacsony gyakorisággal fogyasztottak otthon főzött ételeket, 2,27-szer nagyobb valószínűséggel voltak elhízottak. A növényi alapú ételek magasabb arányú fogyasztása ráadásul nem csupán saját, de bolygónk egészségére is pozitív hatással van, tekintve hogy a fenntartható élelmiszerválasztással jelentősen hozzájárulunk a káros kibocsátások, a föld – és vízfelhasználás csökkentéséhez. Egyéni szinten ez az egyik legjelentősebb lépés, amivel a fenntarthatósághoz hozzájárulhatunk.

A programot kutatás is kíséri, melyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Ember és Környezet Tranzakció Intézete végez Varga Attila pszichológus vezetésével.
Időbeli ütemezés: Március-szeptember 2023